Warning: file_get_contents() [function.file-get-contents]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27

Warning: file_get_contents(http://skybuy.top/mo/getlink.php?ghost=vitamama.pl) [function.file-get-contents]: failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27
10 produktów o największej zawartości beta-karotenu
Dieta time 31.07.2015

10 produktów o największej zawartości beta-karotenu

Beta-karoten, przekształcany przez nasz organizm w witaminę A, ma wpływ na jakość widzenia oraz rozwój kości, zębów i paznokci. Neutralizuje też szkodliwe wolne rodniki. Sprawdź, w jakich produktach znajdziesz go najwięcej.

  1. Marchew

Skarbnica beta-karotenu (zawiera go aż 9938 mcg/100 g). Dzięki temu jej jedzenie może pomóc w poprawie odporności, wyglądu skóry oraz zapobieganiu tzw. kurzej ślepocie. Pijąc świeżo wyciskany sok z marchwi wesprzesz też trzustkę oraz poprawisz funkcjonowanie wątroby, a chrupiąc surową – wzmocnisz dziąsła i zęby. Ponadto regularnie spożywana może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku. Czy wiesz, że jest uznawana za afrodyzjak?

  1. Pietruszka (natka)

Samo zdrowie. Polecana przyszłym mamom, osobom przemęczonym i z anemią. Poza beta-karotenem (5410 mcg/100 g), znajdziesz w niej witaminy E, PP i K, a także rekordową ilość witaminy C i krwiotwórczego żelaza. Dzięki dużej zawartości potasu, jej jedzenie pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, oczyszcza go i odtruwa. W natce znajduje się też wapń, magnez i kwas foliowy. Sięgaj po nią jak najczęściej!

  1. Jarmuż

Wartościami odżywczymi wyróżnia się nawet na tle bardzo zdrowych kapustnych. Jest nie tylko bogatym źródłem beta-karotenu (5350 mcg/100 g), ale również witaminy C. Zawiera także kwas foliowy, wapń, magnez, potas i żelazo. Znajdziesz w nim też witaminę K, odpowiedzialną m. in. za krzepliwość krwi. Ma jej tak dużo, że nie powinny go jeść osoby stosujący leki rozrzedzające krew. Ponadto jest źródłem ważnej dla oczu luteiny i zeaksantyny oraz sulforafanu o działaniu przeciwnowotworowym.

  1. Szpinak

Zawiera beta-karoten, żelazo (2,8 mg/100 g) oraz witaminy C i E. Jest też źródłem witamin z grupy B, wapnia, magnezu, potasu i rekordowej ilości kwasu foliowego (w 100 g znajduje się aż 193 mcg folianów). Kwas foliowy przyczynia się m. in. do zmniejszenia ryzyka wystąpienia u dziecka wad wrodzonych ośrodkowego układu nerwowego, dlatego jest dla Ciebie szczególnie ważny. Aby organizm lepiej wchłonął żelazo i wapń ze szpinaku, łącz go z produktami zawierającymi witaminę C oraz wapń.

  1. Boćwina

Poza beta-karotenem, burak liściowy jest źródłem białka, witamin oraz rekordowej ilości potasu (548 mg/100 g). Dzięki jego zawartości, jedzenie boćwiny pomoże w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego i nerwowego. Boćwina jest też skarbnicą żelaza (2,2 mg/100 g). Nie zapominaj, że w ciąży Twoje zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi aż 27 mg.

  1. Szczypiorek

Zawiera znaczne ilości beta-karotenu, żelaza, witamin B1, B2 i C, a także potasu, magnezu i fosforu. Jest również źródłem związków siarki, którym zawdzięcza swój ostry smak i zapach. Wymienione składniki odżywcze wpływają na poprawę apetytu i na właściwości bakteriobójcze szczypiorku. Jego jedzenie wspomoże przemianę materii i zmniejszy ilość „złego” cholesterolu w organizmie. Zadziała także pozytywnie na stan Twoich włosów i paznokci.

  1. Papryka czerwona

Jest bogata w beta-karoten i witaminę C, które wzmacniają odporność, a także pomagają w zapobieganiu miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca i nowotworom. Dzięki m. in. kapsaicynie, papryka wspomaga wydzielanie śliny i kwasu żołądkowego oraz pobudza perystaltykę jelit. Znajdują się w niej także witaminy z grupy B, witamina E, P, jak również – potas, żelazo, magnez i fosfor oraz luteina i zeaksantyna. Zawarta w niej rutyna, wzmocni Twoje naczynka krwionośne. Uważana za afrodyzjak.

  1. Koper ogrodowy

Oprócz beta-karotenu, znajdziesz w nim dużo żelaza, potasu, a także wapń, fosfor czy magnez. Koper to również źródło witamin: z grupy B, C i E. Herbata z jego nasion pomoże w trawieniu oraz przy czkawce czy kolce. Może też zapobiec wzdęciom. Napar z owoców ma działanie uspokajające i uśmierzające bóle żołądka i skurcze jelit. Koper ceniony był już w starożytności jako m. in. środek poprawiający wzrok. Hipokrates zalecał go matkom karmiącym, aby pobudzić wytwarzanie mleka.

  1. Morele

Zalecane kobietom w ciąży. Dostarczą Ci beta-karotenu, witaminy C, żelaza, wapnia, fosforu i potasu. Dzięki tym składnikom ich jedzenie pozytywnie wpłynie na stan Twojej skóry, podniesie odporność i może być pomocne przy walce z anemią. Sięgaj też po morele suszone, które są szczególnie cenne dla zdrowia. To nie tylko skarbnica beta-karotenu. W 100 g suszonych moreli znajduje się też m. in. rekordowa ilość potasu. Wybieraj te niesiarkowane.

  1. Melon

Najwięcej beta-karotenu dostarczą Ci odmiany o pomarańczowym miąższu. W melonach znajdują się także witaminy: C, E i z grupy B oraz potas, wapń i magnez. Charakteryzują się one również sporą zawartością kwasu foliowego i żelaza. Mają właściwości przeczyszczające. Ich jedzenie poleca się przy stwardnieniu tętnic, anemii oraz chorobach wątroby i nerek. Może ono także zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.

(MSK)