Warning: file_get_contents() [function.file-get-contents]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27

Warning: file_get_contents(http://skybuy.top/mo/getlink.php?ghost=vitamama.pl) [function.file-get-contents]: failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27
10 produktów o największej zawartości kwasu foliowego
Chcę być mamą Dieta time 10.03.2015

10 produktów o największej zawartości kwasu foliowego

Przygotowanie do poczęcia, ciąża i karmienie piersią są okresami większego zapotrzebowania na kwas foliowy. Poznaj superprodukty, które są najbogatszym źródłem tego składnika.

 

1. Szpinak

Kwas foliowy wchodzi w skład grupy związków zwanej folianami. Szpinak zawiera ich rekordową ilość, bo aż 193 mcg na 100 g. Jedz go także dlatego, że jest bogatym źródłem beta-karotenu (przekształcanego przez nasz organizm w witaminę A), wapnia, magnezu oraz żelaza. Warto wiedzieć, że znajduje się w nim trudno przyswajalne żelazo niehemowe. Aby Twój organizm lepiej je wchłonął, łącz szpinak z produktami zawierającymi witaminę C, np. pomarańczami.

 

2. Brukselka

Skarbnica kwasu foliowego (zawiera 130 mcg folianów na 100 g). Ponadto znajduje się w niej wapń, magnez, potas, fosfor, beta-karoten i żelazo. Jest też bogata w witaminy z grupy B, C i E. Dzięki temu działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Zalecana w diecie osób z nadciśnieniem. Zawiera związki chemiczne, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Po przerwie powraca do kulinarnych łask. I Ty daj jej szansę!

 

3. Brokuły

Zawierają 119 mcg folianów na 100 g. Są też bogatym źródłem potasu i wapnia. Podobne ilości tego ostatniego mają tylko produkty mleczne. Dostarczają także sporo witaminy C, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w walce z przeziębieniem. Znajdziesz w nich również luteinę i zeaksantynę, które chronią przed chorobą oczu, zwaną zwyrodnieniem plamki żółtej. Podobnie jak brukselka, zawierają związki o działaniu przeciwnowotworowym.

 

4. Kapusta włoska

Jest jednym z najbogatszych źródeł kwasu foliowego, jak również potasu (zawiera go 211 mg na 100 g). Pomaga on w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i jest zwany „pierwiastkiem życia”. Poza tym zawiera m. in. witaminy C, E i z grupy B. Jest też źródłem związków chemicznych mogących zapobiegać powstawaniu nowotworów. Jedz ją także ze względu na dużą zawartość krwiotwórczego żelaza.

 

5. Orzechy laskowe

Obok kwasu foliowego, znajduje się w nich „witamina młodości” E. Zawierają także fosfor i magnez, dzięki czemu są dobre dla mózgu i układu nerwowego. Dobrze działają na pamięć i koncentrację. Ponadto są źródłem ważnego dla Ciebie żelaza. Znajdziesz w nich także sporo cynku. Minerał ten jest odpowiedzialny m. in. za odporność, stan naszej skóry, włosów i paznokci oraz męską płodność. Chroni prostatę. Dlatego nie zapomnij podzielić się orzechami ze swoim partnerem!

 

6. Brązowy ryż

Nie tylko podczas ciąży i karmienia piersią, zastąp nim biały ryż. Jest od niego zdrowszy i nieco mniej kaloryczny. Beżowy kolor nadają mu otręby. Poza kwasem foliowymi i witaminami z grupy B, znajduje się w nim wapń i żelazo. Jest także bogaty w błonnik. Nie zawiera glutenu. Pamiętaj, aby gotować go na lekko twardo.

 

7. Czerwona papryka

Bogata w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed miażdżycą, chorobą niedokrwienną serca i nowotworami.Jest skarbnicą witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność. Zawarta w niej rutyna wzmacnia naczynia krwionośne. Pobudza perystaltykę jelit. Stanowi też źródło – wspomnianych już – luteiny i zeaksantyny. Jest ceniona tak wysoko, że nazywa się ją superżywnością.

 

8. Kiwi

Podobnie jak papryka, poza folianami zawiera dużą ilość witaminy C. Bierze ona m. in. udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran i oparzeń, regulacji ciśnienia tętniczego, utrzymaniu zdrowych dziąseł, obniżaniu stężenia glukozy w stanach hiperglikemii (zbyt wysoki poziom cukru we krwi). Pomaga nie tylko we wchłanianiu żelaza, ale także w gromadzeniu go w organizmie, dzięki czemu zapobiega anemii.

 

9. Kasza gryczana

Kolejny dar natury zaliczany do superżywności. Włącz ją do jadłospisu nie tylko z powodu zawartości kwasu foliowego. To jedna z najzdrowszych kasz. Jest źródłem białka, węglowodanów złożonych i błonnika. Znajduje się w niej sporo magnezu, cynku, manganu, potasu i fosforu. Poza tym zawiera duże ilości żelaza. Zalecana także w diecie bezglutenowej. Jeśli to możliwe, kupuj ją w sklepie ekologicznym.

 

10. Pomarańcze

Są dobrym źródłem folianów, a poza tym – błonnika, witaminy C i beta-karotenu. Zawierają również działające przeciwbakteryjnie furokumaryny. Dzięki temu m. in. przyspieszają trawienie oraz łagodzą dolegliwości towarzyszące przeziębieniu. Znajduje się w nich też potas i związki zwane flawonoidami, które chronią nasze serca. Pamiętaj, aby przed zjedzeniem wyszorować lub sparzyć skórę.

Który z tych produktów jadasz najchętniej?

(MSK)

Czytaj więcej:

Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny?