Warning: file_get_contents() [function.file-get-contents]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27

Warning: file_get_contents(http://skybuy.top/mo/getlink.php?ghost=vitamama.pl) [function.file-get-contents]: failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27
10 produktów o największej zawartości witaminy E
Dieta time 21.09.2015

10 produktów o największej zawartości witaminy E

Witamina E zabezpiecza komórki ciała przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu opóźnia starzenie się organizmu i chroni przed rozwojem wielu chorób. Poznaj produkty, które są jej najbogatszymi źrodłami.

  1. Oleje roślinne

Wszystkie zawierają witaminę E (znajduje się w nich od 1,40 mg do 149,0 mg na 100 g). Za jeden z najzdrowszych „złotych płynów” uważa się oliwę z oliwek. Jest ona także źródłem fosforu, potasu, żelaza oraz witamin: z grupy B, A i C. Znajdziesz w niej też jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego cholesterolu”, ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Czy wiesz, że rodzimy olej rzepakowy bezerukowy nawet przewyższa ją właściwościami zdrowotnymi? W jego skład wchodzi m. in. o wiele więcej dobroczynnych dla serca, mózgu i wzroku kwasów Omega-3 i mniej kwasów tłuszczowych nasyconych.

  1. Orzechy laskowe

Spośród wszystkich orzechów te są najbogatsze w „witaminę młodości” E (38,71 mg/100 g). Znajduje się w nich także m. in. wapń, potas, magnez i fosfor. Orzechy laskowe to także dobre źródło cynku, który odgrywa rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu kości i jest niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania układu odpornościowego. Wpływa także na dobrostan skóry, włosów i paznokci. Dzięki jedzeniu orzechów laskowych, możesz poprawić pamięć i koncentrację. Pomogą Ci również w sytuacjach stresowych.

  1. Nasiona słonecznika

Są skarbnicą witamin: E (27,81 mg/100 g), A, B, D i K. Witamina A pomaga zachować zdrową skórę i błony śluzowe. Ma również wpływ na rozwój kości i zębów, a także na jakość widzenia. Pestki słonecznika są również źródłem cynku, żelaza, potasu, wapnia, fosforu, manganu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich jedzenie wzmocni Twój wzrok i wrażliwość na światło. Wspomoże też usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu. To także dobra przekąska na poprawę nastroju. Skub je na randce, bo uważane są za afrodyzjak.

  1. Pestki dyni

Oprócz witaminy E zawierają witaminy K i B6. Są również źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także żelaza, wapnia i fosforu. Zawarty w nich cynk – poza wspomnianymi wyżej właściwościami – chroni prostatę. Dzięki lecytynie, jedzenie pestek dyni wywrze pozytywny wpływ na układ nerwowy i usprawni pracę mózgu. Pobudzi też przemianę materii i pomoże w walce z pasożytami układu pokarmowego. Wybieraj ciemne pestki. Mają więcej składników odżywczych, w tym cennego cynku.

  1. Migdały

Jedz je nie tylko przez wzgląd na dużą zawartość witaminy E. Znajduje się w nich też witamina PP i witaminy z grupy B, a także wapń, magnez, potas i cynk. Ponadto są dobrym źródłem białka i żelaza (3 mg/100 g). Pamiętaj, że Twoje dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek w ciąży wynosi aż 27 mg. Wyciąg z migdałów zaleca się w chorobach dróg żółciowych, układu moczowego, schorzeniach oskrzeli czy przy kaszlu. Ich jedzenie obudzi też Twoje zmysły – od dawna cenione są jako afrodyzjak.

  1. Natka pietruszki

Sięgaj po nią jak najczęściej. Nie bez przyczyny znalazła się w pierwszej dziesiątce najzdrowszych warzyw świata. Poza witaminą E, jest również jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu (przekształcanego przez nasz organizm w witaminę A) oraz witaminy C i K. Znajduje się w niej też kwas foliowy i żelazo, których zawartość w diecie jest bardzo istotna w ciąży. Dzięki potasowi, jedzenie natki pietruszki pomoże Ci utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a także usunąć nadmiar wody z organizmu. Zapobiegniesz tym samym obrzękom i uczuciu „ciężkich” nóg.

  1. Papryka

Dobrym źródłem witaminy E jest zarówno zielona, jak i czerwona. Poza „witaminą młodości” papryka zawiera tak dużo składników odżywczych, że znajdziesz ja na liście superżywności. Należy do nich m. in. rekordowa ilość witaminy C (w papryce czerwonej znajduje się jej aż 144 mg/100 g). Ponadto zawiera beta-karoten, kwas foliowy, cynk, wapń, żelazo, fosfor i potas. Jej jedzenie pomaga przy przeziębieniu i anemii oraz działa ochronnie na wzrok. Może też prowadzić do obniżenia stężenia „złego” cholesterolu.

  1. Orzechy włoskie

Znane były już w starożytnej Grecji i Rzymie. Kształtem przypominają mózg i jak się okazuje – poprawiają jego kondycję i naszą pamięć. Poza witaminą E, zawierają witaminy: A, z grupy B, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Są też bogatym źródłem kwasów Omega-3 i potasu. Tego ostatniego pierwiastka zawierają aż 690 mg/100 g. Dzięki temu ich jedzenie wpływa m. in. na prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego. Chrupanie orzechów włoskich sprzyja też obniżeniu „złego” cholesterolu i zapobieganiu różnego rodzaju stanom zapalnym. Sięgaj po nie także, jeśli masz anemię.

  1. Szpinak

Oprócz witaminy E, znajdziesz w nim krwiotwórcze żelazo i beta-karoten, który nasz organizm przekształca w witaminę A. Szpinak zawiera też rekordową ilość kwasu foliowego, ważnego szczególnie przed ciążą i w ciąży. To również dobre źródło potasu, wapnia, magnezu, a także witaminy C. Jego regularne jedzenie może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Jednak ze względu na obecność kwasu szczawiowego, nie jest zalecany osobom skłonnym do kamicy nerkowej.

  1. Czarne jagody

Zwane też borówką czernicą. Zawierają m. in. witaminy: E, C i z grupy B, a także żelazo, potas i wapń. Uważane są za jeden z najzdrowszych owoców. Mają właściwości bakteriobójcze. Ich jedzenie może pomóc w zapobieganiu infekcjom układu moczowego oraz zwalczaniu bakterii E. coli, będącej główną przyczyną dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Trzeba pamiętać, że właściwości przeciwbiegunkowe mają jagody suszone lub gotowane (surowe mogą powodować nawet rozwolnienia). Czy wiesz, że walory zdrowotne mają także liście?

AR, MSK