Warning: file_get_contents() [function.file-get-contents]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27

Warning: file_get_contents(http://skybuy.top/mo/getlink.php?ghost=vitamama.pl) [function.file-get-contents]: failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27
10 produktów roślinnych o największej zawartości żelaza
Dieta time 26.05.2015

10 produktów roślinnych o największej zawartości żelaza

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo w ciąży wynosi 27 mg. Sprawdź, które produkty roślinne są jego najlepszymi źródłami. Przyswoisz z nich więcej żelaza, jeśli połączysz je z pokarmami z witaminą C.

1. Siemię lniane

Znajdziesz je na liście superżywności, czyli produktów spożywczych o szczególnych właściwościach prozdrowotnych. Poza żelazem (w 100 g znajduje się 17,1 mg tego pierwiastka), zawiera ono m. in. kwasy Omega-3, błonnik, witaminy E, B1, B6 oraz magnez i cynk. Spożywanie siemienia wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, skórę, włosy, a także na samopoczucie. Działa również przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo. Olej lniany uważany jest za najzdrowszy olej na świecie.

2. Pestki dyni

Chrup je razem ze swoim mężczyzną, gdyż oprócz żelaza (15 mg/100g produktu), zawierają cynk, który jest ważny dla jego płodności i prostaty. Pestki dyni to również bogactwo magnezu, jak również witaminy E, nazywanej witaminą młodości i płodności. Dzięki tym składnikom pestki bardzo korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Pobudzają również przemianę materii. Są zdrowe, pyszne i – w porównaniu z innymi pestkami – nieco mniej kaloryczne.

3. Orzechy pistacjowe

Są najcenniejszym wśród orzechów źródłem żelaza (w 100 g znajduje się go 6,9 mg). Poza tym znajdziesz w nich witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok, skórę i układ immunologiczny. Zawarte w pistacjach witaminy z grupy B poprawią Twoją pamięć, koncentrację i funkcjonowanie mózgu. Bez względu na rodzaj, orzechy są też dobrym źródłem witaminy E, błonnika, magnezu i cynku. Zawierają także kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet przed ciążą i w ciąży.

4. Fasola

Jedz ją nie tylko z powodu wysokiej zawartości żelaza. Fasola jest też bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, witaminy C i E. Ponadto zawiera składniki mineralne, takie jak m. in. potas, magnez czy selen, który ma właściwości antyoksydacyjne. Znajduje się w niej także błonnik. Strączki zawierają również substancje chroniące przed cukrzycą. Fasola ma też właściwości moczopędne.

5. Soczewica

Warto, aby i ona znalazła się w Twoim jadłospisie. Poza żelazem, zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka. Szklanka gotowanej soczewicy dostarcza go prawie tyle, co duży stek. Jest także źródłem witamin A i C, potasu oraz kwasu foliowego, niezbędnego przed ciążą i w jej trakcie. Wszystkie strączkowe zaliczane są do produktów żywnościowych zawierających najwięcej przeciwutleniaczy, czyli substancji unieszkodliwiających wolne rodniki.

6. Natka pietruszki

Jest nie tylko jedną z liderek żelaznej listy. Przoduje także, jeśli chodzi o zawartość witaminy C (w 100 g natki zawartych jest 178 mg tej bezcennej witaminy). Znajdziesz w niej także prowitaminę A, witaminy E, PP i K. Jej jedzenie poleca się kobietom w ciąży, dzieciom, ale także osobom przepracowanym, bo zmniejsza zmęczenie i uspokaja. Ponadto usuwa nadmiar wody z organizmu, działa oczyszczająco i tonizująco. Sięgaj po nią jak najczęściej.

7. Kasza jaglana

Podobnie jak siemię lniane, uznawana jest za superżywność. Wytwarza się ją z nasion prosa. „Królowa kasz” jest nie tylko skarbnicą żelaza. Zawiera też witaminy z grupy B (B1, B2, B6), miedź, magnez, krzem i wapń. Jest także źródłem ważnego dla serca potasu. Jedna filiżanka kaszy jaglanej dostarcza tyle białek, co kawałek wołowiny. Jaglanka nie zawiera glutenu i nie uczula, jest też lekkostrawna. Możesz ją przyrządzać na słodko, słono, kwaśno i ostro.

8. Groch

Oprócz żelaza, zawiera m. in. potas, wapń, magnez, kwas foliowy, jod, a także prowitaminę A, witaminę C i E. W grochu znajduje się też biotyna, ważna dla Twoich włosów, skóry i paznokci. Tak jak inne strączkowe, jest źródłem pełnowartościowego białka i węglowodanów złożonych. W odróżnieniu od węglowodanów prostych, organizm dłużej je trawi. Dzięki temu zjedzenie grochu dostarczy Ci stałej porcji energii na dłuższy czas i nie spowoduje nagłego spadku glukozy we krwi.

9. Płatki owsiane

Kolejny superprodukt, który warto włączyć do diety. Poza żelazem, owies zawiera wapń, magnez, krzem i ważny dla serca potas. Znajdziesz w nim również witaminy z grupy B. Jego jedzenie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje stężenie glukozy. Odgrywa też rolę w utrzymaniu zdrowych zębów i mocnych kości. Uwaga, zawiera gluten.

10. Szpinak

Kiedyś uważano go za żelazową bombę. Dziś jest bardziej ceniony ze względu na inne właściwości odżywcze. Jedz go, bo to skarbnica kwasu foliowego. Poza tym zawiera dużo beta-karotenu (przekształcanego przez nasz organizm w witaminę A), magnezu, potasu, wapnia, witaminy C i B6. Znajdziesz w nim także luteinę, która zapobiega chorobie oczu zwanej zwyrodnieniem plamki żółtej. Jest też bogatym źródłem witaminy K.

(MSK, AR)

Czytaj więcej:

Jak zapobiec anemii?

 7 najbogatszych źródeł witaminy C