Warning: file_get_contents() [function.file-get-contents]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27

Warning: file_get_contents(http://skybuy.top/mo/getlink.php?ghost=vitamama.pl) [function.file-get-contents]: failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27
15 najzdrowszych warzyw na świecie
Dieta time 28.07.2015

15 najzdrowszych warzyw na świecie

Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób (CDC) opublikowało listę najbardziej odżywczych warzyw i owoców świata. Stworzono ją na podstawie oceny zawartości 17 fundamentalnych dla zdrowia składników. Dowiedz się, jakie produkty znalazły się na czele.

1. Rukiew wodna

Za najzdrowsze warzywo na świecie amerykańscy badacze uznali rukiew wodną (zwaną też rzeżuchą wodną). Jest ona bogata w jod oraz witaminy: A, C i z grupy B. Zawiera również potas i żelazo. Swój ostry smak zawdzięcza olejkowi eterycznemu, w którego skład wchodzi siarka. Jej jedzenie działa dezynfekująco na przewód pokarmowy, orzeźwia i działa moczopędnie. Pobudzi tez Twój apetyt. Czy wiesz, że zdrowotne właściwości tej rośliny doceniał już Hipokrates, który nazwał ją „lekiem leków”?

2. Kapusta pekińska

Chrup ją nie tylko będąc w ciąży. Jej jedzenie pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego i odpornościowego oraz w utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jest to możliwe m. in. dzięki temu, że zawiera wapń, potas, kwas foliowy i wiele witamin, w tym C, A i B6. Ta ostatnia jest m. in. niezbędna do produkcji hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi raz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Podnosi również odporność organizmu.

3. Boćwina

Zanim poznano buraka ćwikłowego, w Polce bardzo popularny był burak liściowy. Poza żelazem, jest on źródłem białka, witamin oraz rekordowej ilości potasu (548 mg /100 g). Dzięki zawartości tego „pierwiastka życia” jedzenie boćwiny pomoże w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz odpowiednim funkcjonowaniu układu mięśniowego i nerwowego. Przyrządzaj liście boćwiny jak szpinak. A łodygi – ogonki liściowe jak szparagi.

4. Buraki ćwikłowe

Warto, abyś jadła je w ciąży, m. in. dlatego, że zawierają kwas foliowy, kobalt i żelazo, niezbędne do tworzenia czerwonych całek krwi. Są też skarbnicą potasu. Znajduje się w nich także wapń, witamina C oraz witaminy z grupy B. Buraki to także źródło wspomagającego pracę jelit błonnika. Korzyści z ich jedzenia odczują chorzy na niewydolność wątroby. Ze względu na zawartość szczawianów, nie poleca się ich osobom cierpiącym na kamienie nerkowe.

5. Szpinak

Jest skarbnicą witaminy C, zawiera sporo witaminy B6, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, beta-karotenu i błonnika. Znajdziesz w nim także rekordową ilość kwasu foliowego (zawiera aż 193 mcg folianów na 100 g). Jego regularne jedzenie, może pomóc zapobiegać niektórym nowotworom. Pamiętaj, że znajduje się w nim również kwas szczawiowy, który m. in. zmniejsza wchłanianie żelaza i wapnia. Osoby skłonne do kamicy nerkowej powinny jeść szpinak w umiarkowanych ilościach.

6. Cykoria

Nie miej cykora przed cykorią! To coraz popularniejsze w naszym kraju warzywo zawiera sporą dawkę witaminy C, magnez, wapń oraz ważny dla serca potas (237 mg na 100 g). Jest także źródłem beta-karotenu. Cykoria wywiera korzystny wpływ na powstawanie czerwonych ciałek krwi i na naczynia krwionośne. Działa też pobudzająco na przewód pokarmowy, wątrobę i nerki. Poza surówkami, znajdziesz ją także w różnych rodzajach kawy i jej zamiennikach.

7. Sałata masłowa

Zwana też głowiastą. Rodzaj sałaty, którą najczęściej możesz kupić w sklepie. Zawiera błonnik, wapń, krzem, fosfor, żelazo, potas, magnez, witaminę C i beta-karoten (przekształcany przez nasz organizm w witaminę A). Jest też dobrym źródłem żelaza i kwasu foliowego, o których obecność w diecie powinnaś teraz szczególnie dbać. Jedzenie sałaty wzmacnia kości, działa przeciwskurczowo i oczyszcza organizm. Ma też właściwości uspokajające. Chrup ją, aby zapewnić sobie dobry sen.

8. Pietruszka

Jedz ją jak najczęściej. Natka zawiera rekordowe ilości witaminy C, potasu i żelaza, kwas foliowy i prowitaminę A (beta-karoten). Korzeń jest źródłem potasu, wapnia, fosforu, a także magnezu, beta-karotenu i witaminy C. M. in. dzięki temu ma działanie moczopędne i oczyszczające. Sok wyciśnięty z korzenia łagodzi nerwobóle, kontuzje i ukłucia insektów. Miazga z korzenia i liści wybiela piegi. Co ciekawe,  pietruszka zaliczana jest do afrodyzjaków.

9. Sałata rzymska

Wyglądem przypomina kapustę pekińską. Im ciemniejszą wybierzesz, tym zdrowiej. Sałaty z ciemniejszymi liśćmi są najlepszym źródłem potasu, który – poza wspomnianymi wcześniej właściwościami – reguluje gospodarkę wodną organizmu. Zawierają też trzy razy więcej witaminy C i sześć razy więcej witaminy A niż jasne. Warto wiedzieć, że witamina A pomaga zachować zdrową skórę oraz prawidłowy wzrok. Wpływa także na rozwój i funkcjonowanie układu odpornościowego.

10. Kapusta

Świeża zawiera tyle witaminy C, co pomarańcza lub cytryna. Ponadto jest źródłem „witaminy młodości” E, a także prowitaminy A oraz witamin z grupy B. Wpływają one pozytywnie na system nerwowy, usprawniają pamięć, koncentrację oraz działają antystresowo. Kapusta zawiera też fosfor, mangan, miedź, wapń, potas oraz sporo żelaza, dzięki czemu ma działanie krwiotwórcze. Znajdziesz ją na liście produktów spożywczych, które powinniśmy regularnie spożywać, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów.

11. Czarna rzepa

Jest źródłem siarki, cynku i prowitaminy A, które mają pozytywny wpływ na nasze włosy. Zawiera również witaminy C i z grupy B, potas, żelazo, magnez i wapń. Zjedzona lub wypita jako sok zadziała wzmacniająco. Medycyna ludowa uważa ją za antidotum na dolegliwości reumatyczne i bólowe. Czarna rzepa jest również składnikiem farmaceutyków stosowanych w dysfunkcjach wątroby.

12. Liście gorczycy

Zawierają dużo „witaminy młodości”  E oraz witaminy C. Są również źródłem wapnia oraz kwasu foliowego. Odpowiada on m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, nerwowego i odpornościowego, a szczególną rolę odgrywa przed ciążą i w ciąży. Zapotrzebowanie na tę witaminę jest także wyższe podczas karmienia piersią. Liście gorczycy mają ostry, pieprzowy smak. Jedz je na surowo, przyrządzaj jak szpinak lub dodawaj do zup i gulaszów.

13. Endywia

Spokrewniona z cykorią. Zawiera znaczną ilość beta-karotenu (nasz organizm przekształca go w witaminę A), witaminy C oraz nieco mniej witamin z grupy B. Jedz ją także z powodu zawartości potasu i żelaza. Ten ostatni minerał – bardzo istotny w ciąży – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz prawidłowym transporcie tlenu w organizmie. Jego niedobór prowadzi do anemii. Endywia ma też właściwości tonizujące. Pobudzi Twój apetyt i ułatwi trawienie.

14. Szczypior

Szczypior zawiera znaczne ilości witamin B1, B2 i C, a także żelaza, potasu, magnezu, fosforu. Jest także źródłem związków siarki, którym zawdzięcza swój ostry smak i zapach. Wymienione składniki odżywcze wpływają na poprawę apetytu i na właściwości bakteriobójcze szczypiorku. Wspomaga on też przemianę materii i zmniejsza ilość „złego” cholesterolu w organizmie. Jedzenie go wpłynie także pozytywnie na stan Twoich włosów i paznokci.

15. Jarmuż

Jeszcze niedawno służył do dekoracji, dziś nazywany jest superżywnością. Zawiera rekordową ilość beta-karotenu (aż 5350 mcg/100 g), który neutralizuje wolne rodniki i chroni przed wieloma chorobami. To także skarbnica witaminy C. Ponadto jest źródłem żelaza, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, błonnika, witamin z grupy B i witaminy K. Znajduje się w nim również potas (530 mg/100 g) oraz sulforafan, związek o właściwościach przeciwnowotworowych.

(MSK)

Czytaj też:

15 warzyw i owoców, które wchłaniają najmniej pestycydów