Warning: file_get_contents() [function.file-get-contents]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27

Warning: file_get_contents(http://skybuy.top/mo/getlink.php?ghost=vitamama.pl) [function.file-get-contents]: failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27
10 produktów o największej zawartości magnezu
Dieta time 12.09.2015

10 produktów o największej zawartości magnezu

Magnez wspomaga tworzenie kości i wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Jego niedobór w ciąży zwiększa ryzyko rzucawki oraz przedwczesnego porodu. Zobacz, jakie produkty są skarbnicami tego minerału.

  1. Kakao

Oprócz magnezu (kakao proszek 16% zawiera go aż 420 mg/100 g), jest źródłem rekordowej ilości ważnego dla serca potasu. W „boskim napoju” znajduje się też fosfor, cynk oraz pobudzająca układ nerwowy teobromina. Pamiętaj, że mniej kaloryczne i zdrowsze jest kakao niebłyskawiczne. Warto wiedzieć, że niektórzy lekarze nie polecają picia kakao w ciąży, stojąc na stanowisku, że może ono wywołać alergię u dziecka. Wątpliwości w tej kwestii wyjaśnij z lekarzem prowadzącym Twoją ciążę.

  1. Nasiona słonecznika

Są nie tylko bogatym źródłem magnezu (359 mg/100 g). Poza nim dostarczą Ci fosforu, wapnia, nienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza oraz potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Nasiona słonecznika są też bombą witaminową. Zawierają witaminy: A, D, E, K i z grupy B. To także bogate źródło cynku. Dzięki zawartości tego minerału, ich jedzenie wpływa m. in. na funkcjonowanie układu odpornościowego, a także na dobrostan skóry, włosów i paznokci.

  1. Migdały

Poza magnezem (269 mg/100 g), znajdziesz w nich m. in. sporo wapnia, cynk oraz witaminy: z grupy B, PP i E. Ta ostatnia jest przeciwutleniaczem. Oznacza to, że neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Dzięki temu zapobiega procesom starzenia organizmu i rozwojowi wielu chorób. Wyciąg z migdałów zalecany jest dla złagodzenia kaszlu, w schorzeniach oskrzeli oraz w przypadku chorób układu moczowego oraz dróg żółciowych.

  1. Kasza gryczana

Oprócz magnezu (218 mg/100 g), zawiera m. in. dużą ilość białka, węglowodanów złożonych i błonnika oraz wapń, cynk, potas, mangan, fosfor i żelazo. Jest także bogatym źródłem kwasu foliowego, bardzo istotnego przed poczęciem, w ciąży i podczas karmienia piersią. Jej jedzenie pomoże w walce z anemią, obniżeniu ciśnienia, zwiększy odporność i wzmocni kości. Kasza gryczana nie zawiera glutenu. Uznawana jest za superżywność.

  1. Biała fasola

Jest nie tylko bogatym źródłem magnezu (w 100 g suchych nasionach znajduje się 169 mg tego mikroelementu). Zawiera także sporo potasu, witamin: C, E i z grupy B oraz selenu. Powinna znaleźć się w Twoim jadłospisie również z powodu zawartości żelaza. Pomaga ono m. in. w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny orazodpowiednim transporcie tlenu w organizmie. Czy wiesz, że w ciąży zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta niemal dwukrotnie?

  1. Gorzka czekolada

Oprócz magnezu, zawiera potas, żelazo, witaminy: A, C, D, E i z grupy B. Dzięki temu ukoi nerwy. Wpłynie także korzystnie na nastrój i poprawi pracę Twojego mózgu. Im ciemniejsza czekolada, tym większa w niej zawartość flawonoidów, które wpływają pozytywnie m. in. na układ krążenia.  Pamiętaj jednak, że w skład czekolady wchodzi także kofeina. Będąc w ciąży i karmiąc piersią, powinnaś spożywać ją w umiarkowanych ilościach. Zwracaj też uwagę na zawartość cukru.

  1. Orzechy pistacjowe

Chrup je nie tylko z powodu zawartości magnezu. Orzechy pistacjowe są także bogatym źródłem potasu, fosforu, wapnia  oraz witamin: A, B1, B2 i C. Należą też do produktów o rekordowej zawartości żelaza (6,9 mg/100 g). W ciąży dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi aż 27 mg. Poza wspomnianymi wyżej funkcjami w organizmie, żelazo pomaga w zmniejszaniu uczucia zmęczenia i znużenia.

  1. Orzechy laskowe

Magnez jest tylko jednym z wielu cennych składników wchodzących w ich skład. Są też bogate w witaminy z grupy B, fosfor, wapń i potas. Zawierają również rekordową ilość „witaminy młodości i płodności” E (38,71 mg/100 g). Ich jedzenie korzystnie wpłynie na układ nerwowy, koncentrację i pamięć. Łagodzić też może kaszel. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału. Sięgaj po nie w czasie karmienia piersią.

  1. Płatki owsiane

Są bogate w magnez, ale również w cynk, wapń, krzem, potas i żelazo oraz witaminy z grupy B. Składnikom tym zawdzięczamy zdrowe zęby, mocne kości i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jedzenie płatków owsianych pomaga także w obniżaniu stężenia „złego” cholesterolu we krwi oraz regulowaniu stężenia glukozy. Sięgaj po nie również, jeśli doskwierają Ci zaparcia. Uwaga, zawierają gluten.

  1. Brązowy ryż

Jest bardziej odżywczy i trochę mniej kaloryczny niż biały. Poza magnezem, brązowy ryż zawiera kwas foliowy, cynk, potas, fosfor, wapń, miedź i krwiotwórcze żelazo. Znajdują się w nim również witaminy: E i z grupy B oraz duża ilość błonnika. Jest lekkostrawny, na długo syci. Produkt bezglutenowy. Jego jedzenie poprawi pracę układu nerwowego i doda Ci energii. Pamiętaj, że ma on krótszy termin przydatności do spożycia niż biały.

(AR, MSK)

Czytaj też:

10 produktów o największej zawartości beta-karotenu