Warning: file_get_contents() [function.file-get-contents]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27

Warning: file_get_contents(http://skybuy.top/mo/getlink.php?ghost=vitamama.pl) [function.file-get-contents]: failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27
7 składników diety, dzięki którym wzmocnisz odporność
Dieta time 16.10.2015

7 składników diety, dzięki którym wzmocnisz odporność

Aby Twój układ immunologiczny mógł lepiej walczyć z infekcjami, zadbaj o odpowiednią dietę. Sprawdź, o jakie produkty warto wzbogacić swój jadłospis. 

  1. Cynk

Pełni w organizmie wiele funkcji. Wpływa m. in. na funkcjonowanie układu immunologicznego. Jest również antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Odpowiada też za dobrostan skóry, włosów i paznokci.

Sygnałami niedoboru cynku są stany zapalne skóry, wypadanie włosów, zaburzona odporność oraz trudności z gojeniem ran. Deficyt tego pierwiastka w ciąży spowodować może natomiast wystąpienie wad wrodzonych dziecka i niską wagę urodzeniową oraz problemy z zachowaniem dziecka długo po jego urodzeniu.

Aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej cynku, należy sięgać po ciemne pieczywo, kaszę gryczaną, pestki dyni, a także kakao, migdały czy pestki słonecznika. Jego dobrymi źródłami są także nasiona roślin strączkowych, płatki owsiane i żółte sery.

  1. Selen

Jest silnym antyoksydantem. Odpowiada za prawidłowy przebieg wielu procesów w organizmie. Odgrywa m. in. ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Przy odpowiednio wysokim spożyciu, selen może też zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.

Podczas ciąży zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta z uwagi na konieczność zabezpieczenia potrzeb rosnącego płodu. Również kobiety karmiące potrzebują więcej selenu, aby uzupełnić ilość tego składnika wydzielaną z mlekiem.

Niedobory selenu mogą prowadzić do zwyrodnienia wielu narządów i tkanek.

Najwięcej tego pierwiastka znajdziesz w łososiu, jajkach, a także w kaszy gryczanej i kakao.

  1. Żelazo

Żelazo jest pierwiastkiem krwiotwórczym. Pomaga m. in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz w zmniejszaniu uczucia zmęczenia i znużenia. W ciąży zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta niemal dwukrotnie.

Niedobór żelaza często występuje już przed poczęciem. Wpływa to na szybszy deficyt żelaza w ciąży i prowadzi do anemii. Może także powodować osłabienie układu immunologicznego i zwiększoną podatność na infekcje, senność, zmęczenie oraz spadek formy fizycznej i intelektualnej.

Żelazo znajdziesz m.in. w kakao, pistacjach, natce pietruszki, orzechach laskowych, migdałach, a także w kaszy gryczanej, szpinaku, ciemnej czekoladzie, brokułach i pomidorach. Pamiętaj, że nasz organizm lepiej przyswaja żelazo z żywności pochodzenia zwierzęcego.

  1. Kwas foliowy

Pomaga w produkcji krwi i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Niedobór kwasu foliowego u przyszłych matek powodować może wystąpienie u noworodków wad cewy nerwowej, czyli wrodzonych wad rozwojowych ośrodkowego układu nerwowego.

Dobrymi źródłami kwasu foliowego są warzywa i owoce, np. szpinak, brokuły, kapusta włoska, nasiona roślin strączkowych, awokado, kiwi, mango czy pomarańcze. Znajduje się też w kaszy gryczanej, orzechach laskowych i arachidowych.

  1. Witamina C (kwas askorbionowy)

Ma istotny wpływ na zdrowie Twojego organizmu. Ze względu na swoje bakteriobójcze i bakteriostatyczne właściwości, bierze  udział w podnoszeniu odporności organizmu na choroby bakteryjne i wirusowe. Witamina C pomaga także we wchłanianiu żelaza.

Zapotrzebowanie na tę witaminę u kobiet w ciąży i karmiących szczególnie wzrasta.

Niedobór kwasu askorbinowego objawia się bólami mięśni, zmęczeniem, brakiem apetytu, obrzmieniem i krwawieniem dziąseł, zmniejszoną odpornością na infekcje, ogólnym osłabieniem organizmu oraz anemią.

Najwięcej witaminy C znajduje się w owocach dzikiej róży i rokitnika, czarnych porzeczkach, natce pietruszki, czerwonej papryce, brukselce i brokułach. Znajdziesz ją także w truskawkach, pomarańczach i kiwi. Pamiętaj, że warzywa i owoce podczas obróbki termicznej tracą do 70 proc. witaminy C, dlatego zaleca się ich jedzenie przede wszystkim na surowo.

  1. Witamina E

Zwana „witaminą młodości”. Pełni przede wszystkim funkcję antyoksydantu. Dzięki neutralizowaniu szkodliwego wpływu wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia i chroni przed ryzykiem rozwoju wielu chorób. W wyniku jej działania system odpornościowy nie musi regenerować uszkodzonych komórek i dzięki temu sam się wzmacnia. Witamina E uczestniczy też w wytwarzaniu „komórek zabójców” zwalczających infekcje.

Niedobory tej witaminy częste są u wcześniaków.

Najwięcej „witaminy młodości” znajduje się w tłuszczach roślinnych, orzechach laskowych, migdałach, pestkach dyni i nasionach słonecznika. Włącz też do diety natkę pietruszki, zieloną i czerwoną paprykę, szpinak oraz czarne jagody.

  1. Witamina B6

Podnosi odporność organizmu i bierze udział w tworzeniu przeciwciał.

Niedobór tej witaminy powoduje zwiększoną podatność na infekcje, a także niekorzystne zmiany w układzie nerwowym.

Witamina B6 znajduje się m. in. w kaszy gryczanej, pszennym i żytnim pieczywie. Jej dobrymi źródłami są także płatki owsiane, ziemniaki, brukselka i papryka.

(AR)