Warning: file_get_contents() [function.file-get-contents]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27

Warning: file_get_contents(http://skybuy.top/mo/getlink.php?ghost=vitamama.pl) [function.file-get-contents]: failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27
Co powinnaś wiedzieć o cynku?
Dieta time 26.05.2015

Co powinnaś wiedzieć o cynku?

Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym dla każdej komórki naszego organizmu. Jego rola wzrasta przed poczęciem i w czasie ciąży. Przekonaj się, jakie znaczenie dla Twojego zdrowia ma ten mikroelement.

Cynk wpływa m.in. na utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. Odpowiada również za dobry stan kości i jest niezbędny do prawidłowego wzrostu. Przyczynia się także do utrzymania prawidłowego wzroku. Ponadto oddziałuje na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz na płodność i rozmnażanie. Odgrywa ważną rolę w tworzeniu spermy i ma wpływ na jej żywotność. Dlatego nie może go zabraknąć w diecie pary starającej się o dziecko. Zapotrzebowanie na ten mikroelement wzrasta również w ciąży i w okresie karmienia piersią.

Niedobór cynku zdarza się stosunkowo często u mężczyzn w okresie reprodukcji. Ponadto na deficyt tego pierwiastka w organizmie narażone są osoby aktywne fizycznie, wegetarianie, jak również chorzy z cukrzycą, niewydolnością nerek czy wątroby.

Do objawów niedoboru cynku należy m.in. wypadanie włosów, łamliwość paznokci oraz zapalenia skórne. O zbyt małej ilości tego mikroelementu w organizmie świadczy również obniżona odporność. Osoby z deficytami cynku znacznie dłużej walczą z infekcjami i znacznie łatwiej na nie zapadają. Konsekwencjami braku cynku są też trudności w gojeniu się ran, zaburzenia smaku i węchu, ograniczenia sprawności ruchowej, stany depresyjne, a nawet – niepłodność.

Trzeba podkreślić, że deficyt tego pierwiastka w ciąży spowodować może wystąpienie wad wrodzonych dziecka i niską wagę urodzeniową, poronienie oraz problemy związane z zachowaniem dziecka długo po jego narodzinach.

Źródłem cynku w naszej diecie są pestki dyni i słonecznika, migdały oraz płatki owsiane. Pierwiastek ten znajduje się też w mięsie wołowym i wieprzowym, salami, tłustych serach typu ementaler i brie oraz jakach. Bogata w cynk jest również biała fasola, kasza gryczana i czekolada. Zawierają go też ryby i owoce morza. Pamiętaj, że wszystkie „dary morza”, które spożywasz w ciąży muszą pochodzić z zaufanego źródła. Nie należy jeść ich na surowo!

Warto wiedzieć, że przyswajalność cynku wynosi 20%-40% i większa jest z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Wchłanianie tego mikroelementu zmniejsza nadmierne spożywanie produktów, które zawierają duże ilości kwasu foliowego, żelaza, miedzi lub wapnia. Przyswajanie cynku zwiększa natomiast obecność witaminy A i E.