Warning: file_get_contents() [function.file-get-contents]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27

Warning: file_get_contents(http://skybuy.top/mo/getlink.php?ghost=vitamama.pl) [function.file-get-contents]: failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /wp-load.php on line 27
Jak zapobiec anemii?
Ciąża Dieta time 10.03.2015

Jak zapobiec anemii?

Czy wiesz, że w ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta niemal dwukrotnie? W stanie błogosławionym jesteś więc bardziej narażona na – skutkujący anemią – niedobór tego pierwiastka. Poradzimy Ci, jak się przed nim ustrzec.

Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz transporcie tlenu w organizmie. Jest również niezbędne do dobrego funkcjonowaniu układu odpornościowego. Przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Niedobory żelaza prowadzą do niedokrwistości (anemii). Deficyt tego pierwiastka w ciąży stanowi zagrożenie zarówno dla Ciebie, jak i dla noworodka. Ma bowiem wpływ na niską masę urodzeniową, zwiększa możliwość wystąpienia wad wrodzonych oraz ryzyko przedwczesnego porodu.

Podczas ciąży zapotrzebowanie na żelazo znacznie wzrasta, co wiąże się ze zwiększeniem liczby czerwonych krwinek oraz transportem tego pierwiastka do płodu i łożyska. W ramach codziennych posiłków powinnaś teraz spożywać aż 27 mg tego składnika. Pamiętaj jednak, że żelazo słabo się wchłania. Z jego „książkowej” zawartości w pokarmach nasz organizm przyswaja tylko od 1 do 20 procent.

Lepiej wchłaniamy tzw. żelazo hemowe występujące np. w wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie, drobiu i rybach. Dobrym źródłem żelaza hemowego jest również wątróbka, ale nie jest ona zalecana kobietom w ciąży. Gorzej przyswajane jest żelazo niehemowe, którego źródłem są przede wszystkim produkty roślinne. W największych ilościach występuje ono w fasoli, orzechach pistacjowych, naci pietruszki, grochu, płatkach owsianych, morelach suszonych, kaszy gryczanej, burakach i jajkach.

Aby zwiększyć przyswajanie żelaza niehemowego, powinnaś łączyć produkty, które je zawierają z pokarmami bogatymi w witaminę C. Należą do nich m. in. truskawki, czarne porzeczki, pomarańcze, owoce kiwi czy brokuły. W trakcie posiłków i tuż po nich nie pij natomiast kawy i herbaty, bo zmniejszają wchłanianie żelaza. Podobne działanie ma wapń zawarty m. in. w mleku i jego przetworach.

Badanie przeprowadzone w Polsce wykazało, że zawartość żelaza w pokarmach spożywanych przez kobiety w ciąży wynosiła 12–16 mg dziennie[1]. Brakująca ilość żelaza musi zostać pokryta przez zgromadzone w organizmie rezerwy, a jeśli tych nie wystarczy – przez suplementację.

Najbardziej narażone na niedobór żelaza i anemię są przyszłe mamy w bardzo młodym wieku i wegetarianki. Niezależnie od tego, czy należysz do którejś z wymienionych grup, zgłaszaj lekarzowi objawy świadczące o deficycie żelaza w organizmie. Należą do nich m. in. bladość skóry, zmęczenie, uczucie zimna, zmniejszenie sprawności fizycznej i umysłowej, osłabienie koncentracji oraz problemy z pamięcią.

(MSK)

Czytaj więcej:

Blog na temat żelaza

[1] Źródło: http://ciaza.mp.pl/przebiegciazy/show.html?id=61951